Változatos programok a fiatal történészek seregszemléjén

Az idei évben harminc doktorandusz, doktorjelölt és már fokozatott szerzett fiatal kutató jelentkezett előadással. A Partiumi Keresztény Egyetem új épületének földszinti amfiteátrumában 2019. május 17-én 14:00 órától kezdődő megnyitójának keretében két plenáris előadásra és egy könyvbemutatóra is sor kerül.

A köszöntőbeszédeket követően dr. Gyáni Gábor történész, egyetemi tanár az MTA rendes tagja Hagyomány és megújulás a magyar (társadalom)történetírásban címmel tart plenáris előadást.

Nagy_HeIJ_gyanigaborfd003

Dr. Gyáni Gábor, történész a magyar társadalomtörténet-írás 
egyik úttörője.

Ezt követően dr. Oborni Teréz, egyetemi docens, az MTA TTI tudományos főmunkatársa Erdélyi országgyűlések a fejedelemség korában címmel tart értekezést. 

oborni-terez

Dr. Oborni Teréz, történész, az erdélyi fejedelemség korának 
elismert szakértője.

A megnyitó záróakkordjaként a tavalyi konferencia előadásaiból készült tanulmánykötet kerül bemutatásra. A Tőtős Áron, K. Markaly Aranka, Koloh Gábor és Horváth Illés által szerkesztett és az Erdélyi Múzeum Egyesület gondozásában Ezerarcú Erdély. Politika, társadalom, kultúra címmel megjelent tanulmánykötetet dr. Sipos Gábor, történész, professzor emeritus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója ismerteti. ,

2_borito

 

A konferencia sajátja, hogy a második nap is közös programmal indul. Május 18-án 09:00 órától Az erdélyi műemlékvédelem kihívásai címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. A meghívottakkal: Emődi Tamás építésszel, Sebestyén József, építész, műemlékvédelmi szakmérnőkkel, címzetes egyetemi docenssel Szekeres-Ugron Villő művészettörténész-hallgató beszélget.

A konferencia teljes programja ITT érhető el. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s