Beszámoló a IV. Erdélyi Történelemtudományi Doktorandusz Konferenciáról

2019-ben több mint 30 doktorandusz, doktorjelölt és már fokozatott szerzett fiatal kutató mutatta be legújabb kutatási eredményeit.

0001

A köszöntőbeszédeket követően dr. Gyáni Gábor történész, egyetemi tanár az MTA rendes tagja Hagyomány és megújulás a magyar (társadalom)történetírásban címmel tartott plenáris előadást.

Nagy_HeIJ_gyanigaborfd003

Ezt követően dr. Oborni Teréz, egyetemi docens, az MTA TTI tudományos főmunkatársa Erdélyi országgyűlések a fejedelemség korában címmel értekezett. 

oborni-terez

A megnyitó záróakkordjaként a tavalyi konferencia előadásaiból készült tanulmánykötet került bemutatásra. A Tőtős Áron, K. Markaly Aranka, Koloh Gábor és Horváth Illés által szerkesztett és az Erdélyi Múzeum Egyesület gondozásában Ezerarcú Erdély. Politika, társadalom, kultúra címmel megjelent tanulmánykötetet dr. Sipos Gábor, történész, professzor emeritus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója ismertette.

2_borito

A konferencia második napja is közös programmal indult. Május 18-án Az erdélyi műemlékvédelem kihívásai címmel kerekasztal-beszélgetésre került sor. A meghívottakkal: Emődi Tamás építésszel, Sebestyén József, építész, műemlékvédelmi szakmérnőkkel, címzetes egyetemi docenssel Szekeres-Ugron Villő művészettörténész-hallgató beszélgetett.

A 2019. évi konferencia programja ITT érhető el.